CV dla gastronomii

13 maja 2020

Jesteś kucharzem i zastanawiasz się jak napisać dobre CV? Dobrze trafiłeś! Niezależnie od tego, czy szukasz pierwszej pracy w zawodzie kucharza, czy zajmujesz stanowisko szefa kuchni, lub właśnie straciłeś pracę, ten przewodnik powie Ci wszystko, co musisz wiedzieć na temat przygotowania CV, które otworzy ci drzwi do dalszej kariery.

 

TEKST: Redakcja

ZDJĘCIA: Archiwum

 

Przedstaw się. To Twoja szansa na wyróżnienie się na tle konkurencji. Gdybyś miał 30 sekund na wypowiedzenie się, dlaczego to ty jesteś najlepszym kandydatem na stanowisko szefa kuchni w wymarzonej restauracji, co byś przekazał? Zachowaj limit poniżej 100 słów, gdyż więcej niż 100 słów będzie zbyt trudne, rekruter może nawet tego nie przeczytać. Bądź zwięzły, używaj krótkich zdań.

Sekcja kluczowych umiejętności działa najlepiej, gdy jest zwięzła. Nie rozpisuj się więc na temat swoich umiejętności. Skoncentruj się na kluczowych obszarach swojej specjalizacji. Tego właśnie poszukują menedżerowie i rekruterzy.

Pokaż odbiorcy w jakiej kuchni się specjalizujesz. Jeśli masz szerokie doświadczenie jako szef kuchni, nie wahaj się dotknąć kilku specjalizacji kulinarnych.

Podaj swoje doświadczenie zawodowe. Zacznij od ostatniego zatrudnienia, a potem cofnij się do poprzednich. Podaj swoje stanowisko pracy, nazwę firmy, lokalizację i daty zatrudnienia. Dla każdego zadania dodanego do tej sekcji zwykle korzystne jest początkowo podanie kontekstu. Powiedz czytelnikowi o restauracji lub hotelu, w którym pracowałeś. Ile dań przygotowywałeś dziennie? Ilu klientów obsługiwała restauracja dziennie? Podając kontekst, umożliwiasz kierownikowi ds. rekrutacji zrozumienie rodzaju środowiska, w którym działałeś.

Zidentyfikuj swoje osiągnięcia. Osiągnięcia są jednym z najważniejszych aspektów bo pozwalają wyróżnić Cię z tłumu. Na przykład, czy sam stworzyłeś menu? Czy opracowałeś własne przepisy? Czy zmieniłeś przepisy, aby zwiększyć zadowolenie klientów? Wszystkie te osiągnięcia mają ogromne znaczenie przy zatrudnianiu menedżerów w branży hotelarskiej.

Uwzględnij swoje wykształcenie i szkolenie. Jeśli masz niewielkie doświadczenie lub nie masz żadnego doświadczenia jako szef kuchni i ukończyłeś odpowiednie szkolenie, dobrze byłoby dołączyć tę sekcję na początku swojego CV.

Jak sformatować sekcję dotyczącą edukacji i szkoleń? Zacznij od dodania kwalifikacji, a następnie oceny. Wprowadź daty, nazwę uniwersytetu lub szkoły oraz lokalizację.

Ostatnim krokiem jest podanie wszelkich dodatkowych informacji. Mogą to być języki, umiejętności informatyczne, wolontariat, kursy. Jeśli nie uważasz, że masz dodatkowe informacje do dodania do CV lub wznowienia, pomiń ten krok.

CV i życiorysy dla szefów kuchni powinny zwykle mieć dwie strony. Jeśli nie macie takiego doświadczenia, jedna strona, ale porządnie opracowana, też będzie atrakcyjna. Osoby na wyższym poziomie mogą odczuwać potrzebę przedłużenia CV – róbcie to śmiało. Nie zalecamy jednak przekraczania trzech stron.

Z naszego doświadczenia wynika, że preferowane są zwięzłe CV.

Najlepsze czcionki to łatwe do odczytania, klasyczne takie jak Arial, Times New Roman i Calibri – to standardy w profesjonalnych dokumentach. Używanie bardziej kreatywnych czcionek może wydawać się dziecinne. Oczywiście możesz użyć różnych czcionek dla nagłówków sekcji w swoim CV. Dzięki temu Twoje sekcje będą się wyróżniać, a nagłówki i treść będą wyraźnie oddzielone.

Mamy nadzieję, że ten przewodnik okazał się przydatny podczas przygotowywania Twojego CV.

Powodzenia życzą specjaliści z CVmaker

Więcej informacji: https://www.cv-maker.pl/

 

Materiał promocyjny