Gęsina na imieninach po raz trzeci

24 października 2019

Nie tylko wielkopolscy szefowie kuchni powalczą o tytuł najlepszego dania z gęsi. Wszystko w ramach organizowanego po raz trzeci już konkursu „Gęsina na imieninach”, którego Sukces po poznańsku jest ponownie patronem medialnym. Jak mówią organizatorzy, chodzi przede wszystkim o to, by gęsina powróciła na nasze stoły. Konkurs, uroczyste ogłoszenie wyników oraz wręczenia nagród odbędą się w gościnnych murach Hotelu Moderno.

 

TEKST: Juliusz Podolski

ZDJĘCIA: Jakub Pindych

 

Która z restauracji serwuje najlepszą gęsinę? O tym przekonamy się 29 października 2019. Tego dnia odbędzie się konkurs „Gęsina na imieninach”. Jego organizatorami są Poznańska Spiżarnia Biesiadników, Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku, de’GUSTATOR PR, Stallas i Hotel Moderno. Do udziału zaproszono restauracje, bary oraz gospodarstwa agroturystyczne z całego kraju. Zgłoszenia przyjmowane są do połowy października. – Polskie tradycje i zwyczaje jakoś nam umykają i bledną. Nasz konkurs ma promować i propagować wraz z naszymi partnerami regionalne dziedzictwo i tradycyjne, w tym wypadku wielkopolskie smaki a jedną z takich nie tylko smacznych, ale i zdrowych tradycji była właśnie gęsina – mówi Juliusz Podolski pomysłodawca i główny organizator konkursu. – Jeszcze w połowie XIX wieku, nikt nie wyobrażał sobie kolacji na św. Marcina bez pieczonej gęsi. Poprzez konkurs chcemy nie tylko przypomnieć tę tradycję, ale także zachęcić Wielkopolan i Polaków do spożywania gęsi. Cieszymy się, że jest to już trzeci konkurs.

W 2017 udział w konkursie zgłosiło 18 restauracji (19 drużyn, jedna z restauracji wystawiła dwie ekipy) z Poznania, Leszna, Kępna, Puszczykowa i Wrześni oraz gospodarstwo agroturystyczne z województwa lubuskiego. Dania oceniane były w trzech kategoriach: przystawka, zupa i danie główne. W drugim konkursie wystartowało 19 restauracji w dwóch kategoriach: przystawka i danie główne. Poza tym, wyłoniono Króla Gęsiny (najlepsza restauracja po zsumowaniu punktów w obu kategoriach). W trzeciej edycji wystartuje 12 restauracji, a dania będą przygotowywane od podstaw na stanowiskach. Każda z restauracji musi wystartować w obu kategoriach. Zespoły dwuosobowe mają 80 minut na przygotowanie 2 dań i zaserwowanie każdego na 7 talerzach, które udostępnia firma MFerber.

Wyboru najlepszego dania dokona jury, w skład którego wejdą najlepsi szefowie kuchni. Wśród nich są między innymi Dominik Narloch – szef kuchni restauracji Cucina, jako jedyny kucharz w Polsce zdobył certyfikat ślimaka Slow Food Polska dla dwóch restauracji; Wojtek Lewandowski organizator Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku. Przewodniczącym jury będzie Adam Chrząstowski. W gronie jurorów znajdą się ponadto szefowie kuchni, m.in.: Maciej Kobylański, Agata Wojda, Dominik Brodziak oraz Jakub Pindych, Jolka Knichalska. Ocena odbywa się w ciemno, to znaczy jurorzy oceniają dania, nie wiedząc, która z restauracji je przygotowywała.

Konkurs rozpocznie się o godzinie 9.00. Imprezę zakończy after party z wręczeniem nagród i certyfikatów, którego początek zaplanowano na godzinę 19.30. Podczas całego dnia konkursowego i after party przewidziano mnóstwo degustacji. Od smakowitości przygotowanych przez kucharzy gospodarzy konkursu – Hotelu Moderno w Poznaniu, poprzez degustacje na stoiskach firm prezentujących swoje produkty. Będą łakocie z cukierni hotelowej, a także pokaz robienia rogali świętomarcińskich przed zgromadzonymi gośćmi. Rogal i gęsina to nieodłączni partnerzy święta 11 listopada.

Ambasadorem konkursu będzie: Gieno Mientkiewcz, który także poprowadzi pokazy serowe w trakcie imprezy.