Spełniaj swoje marzenia

17 maja 2019

Pałac Pakosław położony jest w połowie drogi między Poznaniem a Wrocławiem. W niecałe dwie godziny można dojechać ze stolicy Wielkopolski do miejsca, które zapada w pamięć i serce. Przekraczając drzwi Pałacu, goście od razu czują się wyjątkowo. Wnętrze zaskakuje swoim nowoczesnym stylem, a od progu wita nas przemiła obsługa, która dodaje nam nie tylko otuchy, ale także przełamuje lody i wprowadza przyjacielską atmosferę. Cały zespół łączy pasja i miłość do pracy oraz radość z jej efektów. Jak mówią sami właściciele i pracownicy, nie jest łatwo opisać na kartach katalogu urok i czar tego niesamowitego miejsca. To trzeba koniecznie zobaczyć, poczuć, dotknąć, posmakować i… pokochać.

 

TEKST: Klaudyna BOGURSKA-MATYS

ZDJĘCIA: Pałac Pakosław

 

Pałac Pakosław sąsiaduje z malowniczym parkiem w stylu angielskim. Stary i zabytkowy park widać już z daleka. Jest to naturalny drogowskaz podpowiadający drogę do Pałacu. Wysokie drzewa dumnie stoją przy budynku, przypominając najwierniejszych strażników Pałacu Pakosław. Tuż obok jest staw, wieczorami zamieniający się w salę koncertową dla ptaków i żab. Zapach unoszący się w powietrzu jest wspaniałą mieszanką roślin, kwiatów i ziół, których jest tutaj bez liku. Girlandy lamp wiszących na niższych drzewach na tyłach pałacu, kuszą gości by zaspokoić ciekawość i zajrzeć głębiej do ogrodu. Sceneria jest iście bajkowa. Nietrudno wyobrazić sobie jak wspaniałe przyjęcia można organizować w takim tajemniczym i magicznym ogrodzie. Na co dzień na gości czekają wygodne leżaki i koce, którymi można się okryć w chłodniejsze wieczory. Ogród w ciepłe miesiące zamienia się w kawiarnię i restaurację plenerową. Można tam kosztować dań szefa kuchni.

W Pałacu znajduje się restauracja – Kuchnia Pakoslove, serwująca dania kuchni polskiej i europejskiej. Restauracja to bijące serce Pałacu. To właśnie tutaj szef kuchni przygotowuje pyszne i zdrowe potrawy ze starannie dobranych, świeżych i lokalnych składników. To stąd ruszamy w kulinarne podróże, by odkrywać nowe lądy. Szef kuchni umiejętnie żongluje kolorami, smakami i zapachami, dobierając, łącząc i tworząc z nich nowe, niepowtarzalne zestawienia.

Pałacowa spiżarnia przez cały sezon czerpie z obfitości lokalnych pól i sadów, by później goście mogli pełnymi garściami brać z niej smakowite przetwory. Produkty nie zawierają sztucznych dodatków i ulepszaczy smaków. Słoiczek pomidorów, jagód czy truskawek nie tylko wybornie pachnie w zimowe wieczory, ale smakiem przenosi nas do ciepłego lata.

Piwnica Pakoslove to pub, w którym kwitnie nocne życie. Można tam zjeść burgera, wypić piwo z lokalnego browaru albo kolorowego drinka. To miejsce, w którym można pograć w planszówki czy potańczyć przy ulubionej muzyce.

Pałac Pakosław jest idealnym miejscem zarówno na prywatne spotkanie, jak i na szkolenie, spotkanie biznesowe czy imprezę okolicznościową. Piękne pałacowe otoczenie i nastrojowe wnętrza stworzą niezapomnianą atmosferę dla wszystkich. W Pałacu znajdują się 24 pokoje zaprojektowane z niezwykłą troską o detale. Każdy ma inny motyw przewodni: nikt nie będzie miał problemu ze znalezieniem takiego, w którym poczuje się wspaniale. Choć nazwy takie jak Miętus, Małe co nieco, Rzepakowe pole, Zapasy, Ptasie Radio, Grzechu warte, mogą zaskakiwać – wszystko staje się jasne i oczywiste w momencie przekroczenia progu pokoju.

Pałac Pakosław należy do rodziny Duda, która od 15 lat nim się opiekuje. Jak sami podkreślają, kierują się przy tym wartościami, które wyznają także w życiu codziennym: praca, marzenia, wytrwałość, rodzina, wrażliwość, ciągły rozwój.