Wielkopolskie smaki w dobrym stylu

24 lutego 2020

Restauracja „Panorama” w Hotelu HP Park, położona nad samym jeziorem Malta w Poznaniu, może poszczycić się wyśmienitymi daniami à la carte oraz niezwykle smaczną ofertą dla uczestników konferencji lub innych wydarzeń biznesowych. Na czele kilkunastoosobowego zespołu kucharzy stoi utytułowany szef kuchni – Dominik Brodziak, który z powodzeniem realizuje nawet najbardziej wymagające zamówienia dla Gości restauracji.

 

Rozmawia: Marta Józefczak

ZDJĘCIA: Jakub Pindych, Sławomir Brandt

 

Dominik Brodziak to laureat znaczących konkursów kulinarnych organizowanych w Polsce i za granicą. Wyszkolił wielu kucharzy, którzy gotują w najlepszych polskich restauracjach. Czy szaleje Pan w kuchni?

Dominik Brodziak: To prawda. Brałem udział w wielu konkursach i tam miałem okazję wyszaleć się zawodowo. Starałem się przygotowywać dania, które będą niestandardowe, a połączenia smaków ciekawe. W restauracji „Panorama” jest inaczej. Tutaj stawiamy na dania kuchni polskiej, ale też i regionalnej. Tego oczekują od nas Goście. Mam to szczęście pracować z doświadczonym i bardzo zgranym zespołem kucharzy i pomocy kuchennych, dzięki czemu możemy zaspokoić wysublimowane gusty smakowe naszych Gości. Zespół nie zmienił się od lat, a więc przybywający do nas Goście mogą mieć pewność, że dania w naszej restauracji będą smakować zawsze tak samo dobrze.

Polacy coraz częściej zwracają uwagę na zdrowe, wartościowe produkty i chcą jeść dania kuchni polskiej. Jakie dania serwujecie w „Panoramie”?

W naszej restauracji serwis rozpoczynamy śniadaniem dla naszych Gości hotelowych. Serwujemy je między godziną 6:30 a 10:30 w formie bogatego bufetu, gdzie każdy może wybrać coś dla siebie. Goście doceniają nasz kącik ekologiczny, w którym proponujemy produkty nie tylko eko, ale też bezglutenowe czy bez laktozy. Od godziny 13:00 zaczyna działać restauracja, w której serwujemy dania à la carte. Warto podkreślić, że nasza karta zmienia się dwa razy w ciągu roku i jest zdeterminowana porami roku, a więc mamy karty wiosenno-letnią i jesienno-zimową. Wtedy pojawiają się produkty sezonowe, z których chętnie korzystamy, przygotowując na przykład letni chłodnik, dania ze szparagów czy zupę dyniową.

Czy jakieś danie cieszy się szczególną popularnością?

Największą popularnością nieprzerwanie od ponad dwudziestu lat cieszy się kaczka pieczona z jabłkami, majerankiem, podawana z pyzami i modrą kapustą. Zależy nam na tym, aby nasz przepis i sposób przygotowania był niezmienny i tradycyjny, aby nasi Goście mogli skosztować prawdziwych, wielkopolskich smaków. Dowodem na to, że kaczka to hit jest fakt, że Goście przyjeżdżają do nas specjalnie, nawet z różnych zakątków Polski. Z kolei zagraniczni Goście chętnie zamawiają w restauracji steki z polskiej wołowiny podawane z palonym masłem lub dania kuchni regionalnej, np. żurek czy ręcznie lepione pierogi. 

Czy korzystacie z regionalnych produktów?

Zdecydowanie. W Wielkopolsce mamy wiele doskonałych jakościowo produktów, od mięsa, przez sery, po warzywa. Świetnym przykładem jest to, że wołowinę na nasze steki pozyskujemy od producenta spod Kalisza, który zostawia dla nas partię mięsa, a reszta wysyłana jest za granicę.

W niedzielę dla Gości restauracji macie Państwo specjalną ofertę obiadową.

Dominik Brodziak: To prawda. Przygotowaliśmy specjalne pakiety dla rodzin i większych grup, które chcą wspólnie zjeść smaczny posiłek właśnie w niedzielę. Obiady serwujemy od godziny 13:00 do 21:00. W ramach pakietu proponujemy smaczną zupę serwowaną w tradycyjnej wazie, półtorej porcji mięsa, dodatki i bufet sałatkowy. Te typowo polskie dania znalazły uznanie wśród naszych Gości, którzy wracają do nas nawet co tydzień.

Dla rodzin z dziećmi przygotowaliśmy też specjalny kącik, w którym dzieci mogą rysować i zająć swój czas zabawą. Rodzice w tym czasie mogą z kolei porozmawiać i delektować się pięknym widokiem z restauracji na jezioro Malta.

W hotelu organizowane są liczne spotkania biznesowe, konferencje. Czy Goście mogą skorzystać z oferty dań przygotowywanych na specjalne zamówienie?

Dominik Brodziak: Oczywiście. Mamy specjalną ofertę na tego typu eventy. Proponujemy menu w formie bufetu, jak i dania serwowane. Jesteśmy w stanie także przygotować propozycję menu „szytego na miarę”. Zdajemy sobie sprawę, że wielu naszych Gości ma problemy pokarmowe, alergie. Dlatego staramy się dla nich przygotować dania, które wpiszą się w ich dietę i oczywiście będą smaczne.

Naszym Gościom proponujemy też formę spotkań na świeżym powietrzu. Mamy specjalny namiot, który pozwala nam przygotować spotkanie biznesowe z widokiem na jezioro, zorganizować koncert i oczywiście zaserwować smaczne dania (uśmiech).

Z jakim wyprzedzeniem należy zgłosić chęć zakupu cateringu biznesowego?

Dominik Brodziak: Wszystko zależy od wolnych terminów w kalendarzu. Zdarzają się sytuacje, że nawet na rok wcześniej klienci decydują się na rezerwację imprezy w naszej restauracji. Dotyczy to szczególnie wigilii firmowych, które z każdym rokiem cieszą się coraz większą popularnością. Ubiegły rok obfitował w liczne imprezy wigilijne, a największe zrealizowaliśmy dla niemal 300 osób! Inne przyjęcia, takie jak komunie czy wesela można u nas rezerwować w terminach, które są dostępne.

W przypadku spotkań biznesowych już w momencie rezerwacji przedstawiamy ofertę cateringu i organizator może ustalić z nami menu. To pozwala nam się odpowiednio przygotować i zapewnić Gościom obsługę na najwyższym poziomie.