Zakładamy ogród warzywny

16 kwietnia 2020

Wystarczy założyć niewielki ogródek przykuchenny w słonecznym, zabezpieczonym przed wiatrem miejscu, aby każdego wiosennego i letniego dnia cieszyć się jego dobrodziejstwami.

 

TEKST i ZDJĘCIA: Compo

 

Porada: warzywnik zakładamy zawsze w najbardziej nasłonecznionym miejscu, wówczas będziemy mieli pewność, że zbiory będą szybko dojrzewały. Przy wyborze materiału siewnego warto kierować się datą przydatności. Starsze nasiona mogą kiełkować znacznie słabiej, dlatego co roku kupujemy nowe.

Przygotowanie

Podłoże: przed wysiewem prosto do gruntu należy ziemię dokładnie wygrabić i wyrównać. Usuwamy także wszelkie patyki, grudki i kamienie. W przypadku wysiewu w domu stosujemy specjalną ziemię do siewu i pikowania, która wolna jest od patogenów i nasion chwastów.

Wzbogacenie gleby: jeżeli ziemia ogrodowa jest uboga możemy ją wzbogacić poprzez zastosowanie obornika granulowanego lub specjalnego kompostu.

Jakość nasion: przed siewem warto sprawdzić siłę kiełkowania naszych nasion, szczególnie w przypadku gdy są to nasiona z poprzedniego sezonu lub takie, które zebraliśmy sami. Ich próbkę rozsypujemy na wilgotną bibułę lub watę i po kilku dniach sprawdzamy jaka ich część zaczęła pękać.

Wysiew

Warzywa: w połowie lutego możemy rozpocząć produkcję rozsady warzyw wczesnych oraz takich, które mają długi okres wegetacji. Wysiewamy kapustę, kalarepę, sałatę, seler czy por.

Z końcem kwietnia można przystąpić do wysiewania dyni, ogórka i cukinii. Rozpoczynamy także przygotowanie rozsady pomidorów i papryki do uprawy szklarniowej. Jeśli nie dysponujemy szklarnią w ogrodzie, na początku możemy wykorzystać nasze okienne parapety, a potem wygospodarować na działce stanowisko pod niewielki inspekt lub niski tunel foliowy.

Pielęgnacja

Pikowanie: przygotowanie rozsad z pewnością wymaga poświęcenia naszego czasu i uwagi. Jednakże jest to dla nas oszczędność a przede wszystkim radość z uprawiania ogrodniczego hobby od ziarenka do zbiorów. Ponadto wysiewając rośliny samodzielnie mamy pewność co do sposobu uprawy naszych warzyw. Jest to szczególnie ważne w przypadku, gdy planujemy prowadzić ją w sposób ekologiczny.

Na bieżąco: aż do czasu zbiorów musimy pamiętać o regularnych podlewaniu nasion i młodych siewek, które są bardzo wrażliwe na niedobory wody. Jak tylko pojawią się pierwsze chwasty należy je usunąć poprzez pielenie lub zastosowanie specjalnych preparatów.

 

 

 

COMPO BIO Ziemia do siewu i pikowania – delikatna struktura oraz zawarty nawóz naturalny doskonale wpływają na rozwój młodych siewek.

 

 

 

 

 

 

COMPO BIO Kompost ogrodowy – najwyższej jakości zielony kompost idealnie nadaje się do wzbgacania gleby i uprawy roślin jadalnych.