Gęsina i wino czyli Winnica Warto w Brzask Bistro
Listopad nie obejdzie się bez wydarzenia celebrującego tradycyjnie w Wielkopolsce jedzoną gęsinę. W menu wieczoru, przygotowanym przez szefa kuchni Grzegorza Labudę, pojawią się regionalne smaki w autorskiej odsłonie: okrasa z gęsi z żytnim chlebem, pierogi z gęsiną w sosie majerankowym, zupa brukwiowa z szarpaną gęsiną i majerankiem, pierś z gęsi z sosem rozmarynowym, purée pietruszkowo-gruszkowe oraz marynowana czerwona kapusta z żurawiną.

Brzask Bistro Nowy Rynek
ul. Wierzbięcice 1a, bud. E
14.11.2025, godz. 18.30
Zwieńczeniem kolacji będzie – jak tradycja nakazuje – rogal świętomarciński. Do dań podane zostaną nagradzane wina z wielkopolskiej Winnicy Warto, w tym Solaris 2023 i Pinot Noir 2023, wyróżnione medalami w konkursie WinoPL 2024. Nie zabraknie również wina świętomarcińskiego, które jest owocem współpracy Winnicy Warto i Brzask Bistro.