Witamy w LIPCU! Najnowszy numer SUKCESU jest już dostępny 🌞 zapraszamy do lektury e-wydania najpopularniejszego magazynu lifestylowego o Poznaniu 🌞  

Organizator:

Pierwsza restauracja w Poznaniu z Gwiazdką Michelin!

Podziel się

Tegoroczna polska edycja kulinarnego Przewodnika Michelin obfituje w wiele prestiżowych wyróżnień przyznanych rodzimym lokalom. Najważniejsze z nich to dwie Gwiazdki Michelin, które otrzymała krakowska restauracja Bottiglieria 1881. Dodatkowo na polskiej scenie kulinarnej pojawiły się dwa nowe miejsca wyróżnione jedną Gwiazdką Michelin – Muga w Poznaniu oraz NUTA w Warszawie.

Dziś swoją premierę miała najnowsza polska edycja kulinarnego Przewodnika Michelin, który zawiera selekcję najlepszych restauracji z Warszawy, Krakowa oraz debiutującego w tym roku Poznania. Zestawienie obejmuje 49 lokali, wśród których znalazły się między innymi: jedna restauracja z dwiema Gwiazdkami Michelin, dwie restauracje z jedną Gwiazdką Michelin oraz siedem restauracji z wyróżnieniem Bib Gourmand.

Inspektorzy Michelin oprócz wizyt w warszawskich i krakowskich lokalach z przyjemnością zagłębili się również w poznańską scenę kulinarną, na której znaleźli 11 restauracji wartych zarekomendowania, a wśród nich m.in. 62 Bar & Restaurant, A nóż widelec, NOOKS. Wyróżniona została Fromażeria, TU.RESTAURANT, a gwaizdkę dostała MUGA.  

Stolicę w tym roku reprezentuje 19 wyjątkowych miejsc, zaś Kraków – 18. Dodatkowo selekcja obejmuje również jeden lokal z Kościeliska. - Bardzo się cieszymy, że możemy ogłosić pierwszą w Polsce restaurację z dwiema Gwiazdkami Michelin. Nieustająco śledzimy rozwój sceny kulinarnej w Krakowie i Warszawie, a w tym roku mamy przyjemność rozszerzyć nasz zasięg również o Poznań. Inspektorzy Michelin byli pod wrażeniem tętniącego życiem i szybko rozwijającego się rynku restauracyjnego w tym mieście, gdzie znaleźli wiele wyjątkowych lokali godnych polecenia – powiedział Gwendal Poullennec, Międzynarodowy Dyrektor Przewodników Michelin. I

Deszcz Gwiazdek Michelin
Bottiglieria 1881 w Krakowie to pierwsza polska restauracja z dwiema Gwiazdkami Michelin, która już w ubiegłych latach zbierała wiele pozytywnych ocen jako restauracja jednogwiazdkowa. Dla osób lubiących obserwować pracę mistrzów przygotowano stoliki przed otwartą kuchnią. Dojrzałe podejście jej szefa jest wyczuwalne w wyrafinowanych i oryginalnych daniach. Skromne opisy w menu, takie jak „Ryba z groszkiem” czy „Wieprzowina po wiejsku”, stoją w kontrze do kunsztu i wielowarstwowego smaku każdego dania. Debiutująca w zestawieniu poznańska restauracja Muga została od razu wyróżniona jedną Gwiazdką Michelin. Lokal, który swoją działalność rozpoczął w 2014 roku, mieści się na parterze eleganckiej kamienicy i wyróżnia się formalnym charakterem. Serwowane dania, takie jak przegrzebki z sałatą morską i komosą ryżową czy pieczona kaczka z burakiem i czarnym bzem charakteryzują się głębią, elegancją, finezją i równowagą smaków. Doświadczony szef kuchni i restaurator Andrea Camastra, którego poprzedni lokal Senses został zamknięty w czasie pandemii, powrócił w świetnym stylu. Otwarty przez niego w Warszawie koncept kulinarny NUTA trafił do przewodnika, zdobywając od razu jedną Gwiazdkę Michelin. Smaki i konsystencje z całej Polski łączą się z włoskim dziedzictwem chefa i jego zamiłowaniem do kuchni azjatyckiej, tworząc oryginalne dania, takie jak troć bałtycka z oscypkiem czy leczo z homarem, kalmarami i ośmiornicą.

Fani wyróżnienia Bib Gourmand, które jest przyznawane za korzystny stosunek jakości potraw do ich ceny, znajdą w przewodniku wiele miejsc odznaczonych tym symbolem:

  • MOLÁM w Krakowie – tętniąca życiem tajska restauracja
  • Fromażeria w Poznaniu – miejsce dla miłośników serów
  • REStAURANT w Poznaniu – efektownie wyglądający lokal z atrakcyjnym, nowoczesnym europejskim menu
  • Koneser Grill w Warszawie znajdujący się w dawnej fabryce wódki i specjalizujący się w stekach
  • Kieliszki na Próżnej w Warszawie łączą smaki serwowane na talerzu z bogatą kartą win
  • Le Braci w Warszawie – kameralna włoska restauracja z kuszącym menu
  • alewino w Warszawie specjalizujące się w tradycyjnych polskich smakach i oferujące szeroki wybór win

Pełna selekcja restauracji z Krakowa, Poznania i Warszawy, które znalazły się w Przewodniku Michelin na rok 2023, jest dostępna na stronie https://guide.michelin.com/pl oraz w bezpłatnej aplikacji MICHELIN Guide App na systemy iOS i Android. Użytkownicy mogą tam wyszukiwać restauracje m.in. według ich lokalizacji czy rodzaju serwowanej kuchni.

Przewodnik Michelin Kraków, Poznań, Warszawa 2023 opisuje w sumie 49 restauracji, wśród których znalazły się:

- 1 restauracja z dwiema Gwiazdkami MICHELIN

- 2 restauracje z jedną Gwiazdką MICHELIN

- 7 restauracji z wyróżnieniem Bib Gourmand

- 39 lokali wyselekcjonowanych i rekomendowanych przez inspektorów Michelin

Wybór restauracji w Przewodniku Michelin uzupełnia zestawienie hoteli, które zostały uznane za najbardziej wyjątkowe miejsca do zorganizowania swojego pobytu w Polsce. Każdy z nich wyróżnia się ze względu na swój niespotykany styl i jakość obsługi, a użytkownicy mogą wybierać spośród różnych opcji na każdą kieszeń. Hotele można rezerwować bezpośrednio przez stronę internetową i aplikację Przewodnika MICHELIN. Wśród miejsc rekomendowanych w Polsce znalazły się Warszauer Hotel, H15 Boutique Hotel, Nobu Hotel Warsaw czy Galery69.