Piwne wariacje
04.09.2020 14:47:36
Piwo jest jednym z najstarszych i zarazem najpopularniejszych trunków świata. Wszelkiego rodzaju piwa już od wieków używane były w kuchni jako składnik wielu różnorodnych prostych oraz bardziej wykwintnych potraw. Z czym łączyć piwo? Pokażemy państwu na bazie Lecha Pilsa.
TEKST: Tomasz Zdrenka, Jakub Ćwikliński, Restauracje Garden City
ZDJĘCIA: Sławomir Brandt
Piwa używa się głównie do marynowania mięsa w celu podkreślenia jego walorów smakowych oraz do przyrządzania sosów. Na rynku mamy także wiele wypieków na bazie piwa. Jego gorzkawy smak świetnie łączy się z warzywami zawierającymi dużo cukru jak np. marchewka, cebula czy kukurydza. Dobrze wypada również w połączeniu z miodem, melasą i cukrem.
Dzięki szerokiemu wachlarzowi rodzajów złotego trunku, możemy poeksperymentować w kuchni. Z piwa może powstać bardzo smaczna zupa, cebulowa, gulaszowa czy serowa.
Piwa nie można zbyt długo gotować, ponieważ z czasem będzie się wyostrzał gorzki smak i ciemny kolor. Idealnym połączeniem są mięsa, kiełbaski oraz szaszłyki z grilla, które polewamy podczas grillowania.
W kuchni najczęściej stosowane jest piwo jasne typu lager. Z kolei browary ciemne sprawdzą się jako dodatek do ciast i czerwonego mięsa. Piwo korzenne i karmelowe będzie pasowało do potraw wigilijnych oraz zimowych grzańców.
Żeberka marynowane w piwie
Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych
- sól, pieprz, papryka słodka do natarcia
Marynata:
- 1,5 szklanki piwa LECH PILS
- 4 listki laurowe
- 1 łyżka majeranku
- kilka ziaren ziela angielskiego
- ząbek czosnku
- 1 cebula
Sos do smarowania:
- 1/2 szklanki piwa
- 3 łyżki oleju,
- 2-3 łyżki sosu barbeque
Przygotowanie: żeberka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i dzielimy na małe porcje. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Przygotowujemy marynatę z podanych wyżej składników, żeberka wkładamy do miski i zalewamy marynatą. Odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie żeberka wyciągamy i oczyszczamy z marynaty. Przygotowujemy sos do polewania żeberek w czasie pieczenia: piwo LECH PILS połączyć z sosem barbeque i olejem. Smarujemy żeberka sosem, układamy na blachę i pieczemy w piekarniku przez 3 godziny w temp. 1200C, smarując sosem kilkukrotnie i obracając by się ładnie, jednakowo zarumieniły. Żeberka będą gotowe, kiedy kość będzie łatwo odchodziła od mięsa.
Filet z dorsza w cieście piwnym z sosem tzatziki.
Składniki:
- 1 kg fileta z dorsza
- 1 cytryna
- 300 ml schłodzonego piwa LECH PILS
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- sól, pieprz
- szczypta kurkumy
- szczypta proszku do pieczenia
- olej do głębokiego smażenia
Sos:
- 300 g jogurtu greckiego
- 200 g ogórków świeżych
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine
- 1 łyżki greckiego alkoholu OUZO (opcjonalnie)
- 1/4 szklanki świeżej mięty
- pęczek koperku
- sól, biały pieprz
Przygotowanie: rybę kroimy na paski grubości 2-3 cm. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy piwo, jajka oraz proszek do pieczenia. Mieszamy całość przy użyciu rózgi kuchennej, do czasu uzyskania jednolitej masy o gęstości ciasta naleśnikowego. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz szczyptą kurkumy dla koloru. Aby panierka wyszła idealnie puszysta i nie odstawała od ryby do jej przygotowania należy użyć dobrze schłodzonego, świeżego piwa. Przyprawioną rybę zanurzamy w cieście i wkładamy do głębokiego tłuszczu rozgrzanego do temperatury ok. 160 oC. Smażymy 2-3 minuty do uzyskania złotego koloru. Temperatura oleju nie może być zbyt wysoka, gdyż ciasto za szybko się zrumieni i rybą pozostanie w środku surowa.
Sos: Ogórka obieramy ze skórki i wykrajamy gniazdo nasienne. Trzemy na tarce o dużych oczkach, solimy i odstawiamy na ok. 5 minut. Następnie bardzo dokładnie odciskamy go z soku. Do miski ze startym ogórkiem dodajemy jogurt grecki, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę z oliwek, posiekane zioła – miętę i koperek. Wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy łyżkę OUZO. Gotowy sos odstaw do lodówki na co najmniej godzinę, aby smaki się przegryzły.
Rolada piwna z cynamonem i żurawiną
Składniki na biszkopt rolada z piwem:
- 300 g jajka
- 230 g cukiru
- 150 g mąki pszennej t550
- 30 g zmielonych migdałów
- 140 g piwa
Przygotowanie: jajka z cukrem ubijamy na wysokich obrotach w mikserze planetarnym, tak, żeby cukier był rozpuszczony. Zmniejszając obroty dodajemy mąkę i migdały pół na pół z piwem. Rozsmarowujemy na blaszce cienko i wypiekamy w 210 stopniach przez 8-10 minut. Wypieczoną roladę od razu przykrywamy, żeby się nie wysuszyła i była elastyczna.
Składniki na krem cynamonowy:
- 250 g śmietany
- 250 g mascarpone
- 10 g wanilii
- 5 g cynamonu
- 50 g cukru
Przygotowanie: śmietanę razem z cukrem, cynamonem i wanilią ubijamy na sztywno. Osobno ubijamy mascarpone i łączymy ze sobą delikatnie mieszając. Gotowy krem należy cienko rozsmarować na roladę, schłodzić do ściągnięcia kremu. Następnie zawinąć w roladę.
Składniki na sos żurawinowy z piwem:
- 200 g żurawiny
- 100 g cukru
- 20 g wody
- 300 g piwa
Przygotowanie: wodę i cukier zagotować do 120 stopni i wrzucić świeżą żurawinę. Gotować do rozpuszczenia owocu. Cały czas gotując, podlewać piwem stopniowo. Z każdym podlewaniem, wygotowywać jak najwięcej, żeby powstał gęsty sos.