Najnowszy numer SUKCESU już dostępny 🌞 Sukces po poznańsku to najpopularniejszy magazyn lifestylowy o Poznaniu 🌞  

Organizator:

Poznański Michelin coraz okazalszy – 16 poznańskich restauracji wyróżnionych w przewodniku Michelin 2025!

Podziel się

Szesnaście restauracji z Poznania i okolic znalazło się w zestawieniu przygotowanym przez Przewodnik Michelin Guide 2025! Restauracja Muga trzeci rok z rzędu otrzymuje prestiżową gwiazdkę, a restauracje Fromażeria, TU. i SPOT. oznaczenie Bib Gourmand. Szef kuchni Mugi Artur Skotarczyk uważany jest za jednego z najlepszych szefów kuchni w Polsce. Do przewodnika trafiły również nowe lokale: poznańskie POSTO oraz NARE Sushi ze Skórzewa.

 

TEKST: Juliusz Podolski

ZDJĘCIA: Poznan.travel

 

108 restauracji

Przewodnik Michelin Polska obejmuje obecnie 108 restauracji, w tym nową restaurację z gwiazdką Michelin, co zwiększa łączną liczbę lokali z gwiazdką do siedmiu. Miejscowi i turyści szukający niedrogich, ale wciąż wysokiej jakości restauracji będą zachwyceni dodaniem do oferty siedmiu kolejnych Bib Gourmand.

Bottiglieria 1881 zachowała dwie gwiazdki

Już trzeci rok z rzędu Bottiglieria 1881 w Krakowie została wyróżniona Dwiema Gwiazdkami Michelin, co ugruntowało jej pozycję najlepszej restauracji w Polsce. Odważnie doprawione i niezwykle oryginalne, inspektorzy uznali, że jedzenie tutaj to czysta przyjemność, w pełni zasługująca na kolejny rok z Dwiema Gwiazdkami. Restauracja hub.praga została trzecią warszawską restauracją wyróżnioną gwiazdką Michelin. Lokal szefa kuchni i właściciela Witka Iwańskiego w pełni zasługuje na nagrodę za ogromną dbałość o szczegóły i nienaganną technikę kulinarną w jego daniach.

W Polsce jest obecnie sześć restauracji z jedną gwiazdką Michelin: Arco by Paco Pérez w Gdańsku, Giewont w Kościelisku, Muga w Poznaniu, a także hub.praga, NUTA i Rozbrat 20 w Warszawie.

Siedem nowych Bib Gourmandów

Oprócz nowych gwiazdek Michelin, ogłoszono siedem nowych Bib Gourmand dla Polski. Nazwany na cześć Bibendum, oficjalnej nazwy Człowieka Michelin, Bib Gourmand jest nagrodą dla restauracji oferujących wysokiej jakości gotowanie w świetnej cenie. Trzy z tegorocznych nowych Bib Gourmandów stanowią restauracje z pierwszej wrocławskiej selekcji.

Poznań ma teraz czwartego Bib Gourmand, z Posto w dzielnicy Jeżyce. Menu tutaj jest w całości poświęcone tradycyjnej francuskiej gastronomii. Swoje wyróżnienia zachowało 14 z istniejących w Polsce, w tym w naszym mieście: Fromażeria, SPOT. i TU.REStAURANT.

Eliksir zachowuje Zieloną Gwiazdkę Michelin. Zielona Gwiazda Michelin wyróżnia restauracje będące na czele branży, jeśli chodzi o ich zrównoważone praktyki.

Poznań w czerwonym przewodniku

Anonimowi inspektorzy odwiedzili Poznań wiosną tego roku i po raz pierwszy zdecydowali się wyjechać poza granice miasta, co oznacza szersze otwarcie na region. Do prestiżowego grona lokali uznanych przez inspektorów za godne polecenia w zeszłych latach, w tym roku dołączają dwa kolejne. Pierwszą z nich jest POSTO przy ulicy Kościelnej (w dawnej Zagrodzie Bamberskiej). Drugą nowością jest NARE Sushi ze Skórzewa.

Poznań to trzecie w Polsce miasto, które obok Warszawy i Krakowa zostało zrecenzowane w przewodniku. Stolica Wielkopolski po raz pierwszy trafiła do przewodnika w 2023 roku. W 2024 do zestawienia dołączył Gdańsk, a w tym roku premierowo również Wrocław.

– Obecność marki Michelin w Poznaniu to dla nas ogromne wyróżnienie. Inspektorzy ponownie docenili wieloletnią, konsekwentną i ciężką pracę na polu gastronomii. Poznań od dawna kojarzony jest z doskonałą kuchnią na światowym poziomie, a rekomendacje Michelin są tego dobitnym potwierdzeniem – mówi Jan Mazurczak, prezes Poznańskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej.

Drogowskaz dla smakoszy

Przewodnik Michelin uważany jest za drogowskaz dla smakoszy i jedną z najważniejszych publikacji gastronomicznych na świecie. Miasta recenzowane w przewodniku zyskują popularność i rozpoznawalność.

– Zeszłoroczna publikacja zauważalnie wpłynęła na wzrost liczby rezerwacji i zainteresowanie poznańską ofertą gastronomiczną. Również w tym roku spodziewamy się, że kulinaria będą jednym z głównych pretekstów przyjazdu do Poznania – dodaje Jan Mazurczak.

Pełna lista poznańskich restauracji, które znalazły się w polskiej edycji przewodnika Michelin 2025:

  • A nóż widelec – położona poza miastem, stworzona przez Agatę i Michała Kuterów, jest nowoczesną restauracją w niewielkiej eleganckiej przestrzeni. Lokal ma swobodną „atmosferę, a menu opiera się na nowoczesnych interpretacjach tradycyjnych polskich przepisów” – czytamy w przewodniku. Sezonowe produkty wpływają również na gotowanie, a podczas kolacji dostępne jest menu degustacyjne. Zwrócili uwagę także na napis na ścianie „Podążaj za tym, co Cię uszczęśliwia”. Michał z Agatą podążają cały czas tą drogą, sięgając po kolejne wyróżnienia i ciesząc się nieustannie uznaniem gości. To jeden z najbardziej ulubionych moich lokali w Poznaniu.

 

  • Cucina – usytuowana jest w budynkach dawnych koszar ułańskich. Cucina jest integralną częścią City Park Hotel. „Menu inspirowane kuchnią śródziemnomorską zaspokaja szeroki wachlarz gustów, od pizzy i makaronów po tatara wołowego i wykwintną pieczoną kaczkę” – piszą inspektorzy i dodają: „duża, widoczna ściana win jest wskaźnikiem poważnej listy, która zawiera kilka doskonałych roczników”.

 

  • Delicja – „Zjedz posiłek w cieniu jednego z najstarszych drzew w Wielkopolsce w małym ogrodzonym ogrodzie tej romantycznej restauracji” – tak zaczyna się recenzja. Inspektorzy doceniają elegancję sali, którą wypełniają antyki i polerowane srebra, co nadaje temu miejscu „staromodny charakter”. „Formalna i osobista obsługa dobrze pasuje do otoczenia, podobnie jak lista klasycznych, ale ambitnych dań” – podkreślono w przewodniku.

 

  • Fromażeria (Bib Gourmand) – „Jak sama nazwa wskazuje, miłośnicy sera będą w niebie w tym gościnnym i wyjątkowym miejscu” – to rekomendacja inspektorów Czerwonego Przewodnika. Lokal składa się z dwóch sal: po jednej stronie znajduje się eleganckie, gwarne małe bistro, a po drugiej stronie bar serowy. „Dania o bogatym smaku zapewniają świetny stosunek jakości do ceny i zazwyczaj zawierają ser w jakiejś formie, na przykład parmezan starty na doskonałym tatarze wołowym” – czytamy w przewodniku.

 

  • Marino Bistrot – lokal znajduje się w piwnicy. Wystrój to rustykalne odsłonięte cegły i proste wyposażenie. Nazwa pochodzi od szefa kuchni i właściciela Livio Marino, który chce poznaniakom pokazać autentyczność włoskich dań m.in. w wyborze domowych makaronów. „Zwróć uwagę na gnocchi, które mogą być podawane z pysznym połączeniem gorgonzoli, gruszki i orzechów włoskich. Na deser bardzo trudno oprzeć się tiramisu” – to polecajka inspektorów.

 

  • Muga (1 gwiazdka) – to lokal, który poznałem, jeszcze zanim powstał. Już przed jego otwarciem, znałem cele, jakie sobie postawili szef kuchni Artur Skotarczyk i właściciele. Oni od początku wiedzieli, że chcą znaleźć się w przewodniku Michelina, mimo że jeszcze go w Polsce nie było. Już bankiet z okazji otwarcia tego lokalu był tego dowodem. Potem liczne wizyty na kolacjach, w wielu wypadkach także z Magdaleną Ossowską, która pracowała w Yosh – gwiazdkowej restauracji w Stuttgarcie – tylko umacniały moją wiarę, że Artur osiągnie swój cel.

A recenzenci Michelina piszą: „Muga, która od wielu lat wyznacza wysokie standardy w poznańskiej scenie kulinarnej, to eleganckie miejsce z luksusowym, stonowanym wystrojem i klasycznie formalną obsługą, która odzwierciedla otoczenie. Francuska kuchnia pokazuje zarówno najwyższy poziom umiejętności, jak i mile widzianą powściągliwość. Wino również odgrywa dużą rolę: lista jest doskonała; sommelier Łukasz jest czarujący i hojny; a ich sklep z winami Casa de Vinos znajduje się tuż obok, jeśli chcesz coś kupić w drodze do domu”.

  • Nare Sushi Skórzewo – to lokal będący wyrazem filozofii krok po kroku i ambicji właścicielki i sushi chefa Moniki Kasprzak oraz wspierającego ją jej męża, znakomitego szefa kuchni, uczestnika Bocuse d'Or. Lokal znajduje się w parku biznesowym w Skórzewie pod Poznaniem. „Szefowa kuchni-właścicielka wykazuje wielką pasję w swojej pracy i uczyła się swojego rzemiosła od szanowanych mistrzów sushi” – zauważają inspektorzy. W menu znajdziemy: tradycyjne nigiri, sashimi i maki z bardziej kreatywnymi i międzynarodowymi akcentami, a także dania na ciepło – ramen. Znajdą tu też przyjemność miłośnicy sake, którego jest tu szeroki wybór.

 

  • NOOKS – to lokal znajdujący się na Wildzie w narożnej piwnicy. Mięso i owoce morza z grilla to podstawa menu, ciekawymi dodatkami od kimchi po sos marinara. „Przyrządzane w półotwartej kuchni, dania są treściwe i pełne smaku” – zapewniają recenzenci Michelina.

 

  • Papavero – to restauracja, która przez lata miała swoich gości, ale ponownie zyskała blask, kiedy przeszła remont i zmianę wizerunku. Znajduje się w centrum Poznania i serwuje dania kuchni polskiej i śródziemnomorskiej z zauważoną przez oceniających firmową pieczoną kaczkę z czerwoną kapustą, a także domowe makarony i klasyczne desery: tiramisu i crème brûlée.

 

  • PASODOBRE Restaurant & Tapas Bar – i kto by pomyślał, że na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich może powstać taki lokal. Jeśli myślę o kuchni hiszpańskiej i tapasach, to tylko o tym miejscu. „Znajdziesz tu papryczki Padrón i patatas bravas, obok bardziej sycących dań głównych i wyboru pintxos. Mocne, satysfakcjonujące smaki są obecne w całym lokalu, a flan jest wspaniałym wcieleniem klasycznego deseru” – to ocena inspektorów. Tu także można zakupić smakołyki i wina hiszpańskie.

 

  • Port Sołacz – to lokal, który należy do Grupy Międzynarodowe Targi Poznańskie i ulokował się nad stawem w przepięknym i historycznym parku Sołackim. Budynek liczy sobie 110 lat, a serwują w nim „obszerne menu, które zaspokaja różne apetyty, oferując zupy, sałatki i pizze, a także bardziej treściwe dania, takie jak confit z kaczki – pokazujące umiejętności kucharzy” – to słowa recenzentów.

 

  • POSTO (Bib Gourmand) – restauracja znajduje się w budynkach gospodarstwa bamberskiego. „Kuchnia opiera się na francuskich klasykach, od pâté en croute po dekadencki czekoladowy ganache z kwaśnymi wiśniami gotowanymi w czerwonym winie” – piszą recenzenci. Dania są obfite, a ceny rozsądne, jak zaznaczają oceniający.

 

  • SPOT. (Bib Gourmand) – to kolejna restauracja zlokalizowana w ciekawym miejscu, bo w zabytkowym budynku elektrowni gminnej na Wildzie. Inspektorzy zwrócili uwagę na rosnące w ogrodzie winorośla chardonnay. Podkreślili wyjątkową kartę win – która promuje wszystko, co naturalne i biodynamiczne, w tym ponad 75 rodzimych win. „W menu znajdują się wędzone w domu składniki, takie jak pstrąg fiordowy i wspaniała, mięsista kaczka. Dodatkową zaletą gotowania są atrakcyjne ceny i duże porcje” – tak poleca lokal przewodnik.

 

  • The Time – przewodnik zauważa i podkreśla usytuowanie restauracji w odnowionej kamienicy i pisze: „menu jest bardziej rozbudowane i obejmuje ich wyróżniającego się marynowanego śledzia, który zapewnia oczekiwany smak i witalność. W ofercie są również naprawdę dobre wina”.

 

  • TU.REStAURANT (Bib Gourmand) – „Po imponującej, przeprowadzonej przez architekta przebudowie, ten zabytkowy budynek wojskowy może się teraz pochwalić antresolą, ścianą winiarską i barem koktajlowym ze wspólnym stołem. Wszystko to składa się na stylową i pełną charakteru restaurację” – opisują to miejsce inspektorzy. Polecają także nowoczesne europejskie menu, w tym małe talerze, duże dania do dzielenia się, a wszystko w dobrej cenie. I jeszcze sosy, o których piszą: „są prawdziwą siłą kuchni, czy to madera, czy jus z przegrzebkami, czy wspaniały velouté z kurczakiem z dodatkiem trufli”.

 

  • Zen On – to kolejny lokal i kucharz, którego cenię – Dominik Narloch. Szczerze cieszę się, że kolejny raz jest w Przewodniku Michelina. Co piszą inspektorzy: „Łatwo zrozumieć, dlaczego ta restauracja stylizowana na japońską izakaya jest jednym z najgorętszych punktów miasta. Prosta, świeża i zabawna, szczyci się jasnym wystrojem i tętniącą życiem atmosferą, która rozbrzmiewa w dwupoziomowej jadalni”. Zauważają, że w menu można znaleźć przysmaki od dim sum i bułeczek bao po codziennie przygotowywane makarony udon i ramen robione z mąki dostarczanej z Japonii”. Zwracają również uwagę na imponującą karte sake.

 

Co znaczą wyróżnienia w Czerwonym Przewodniku

Wyróżnienia Michelin dla restauracji oznaczają poziom jakości i kunsztu kulinarnego. System gwiazdkowy ocenia restauracje w skali od jednej do trzech gwiazdek, gdzie: jedna gwiazdka to bardzo dobra restauracja w swojej kategorii, dwie gwiazdki to wybitna kuchnia, warta specjalnej podróży, a trzy gwiazdki to kulinarne arcydzieło, warte podróży samej w sobie. Dodatkowo restauracje mogą otrzymać Bib Gourmand za doskonały stosunek jakości do ceny oraz Zieloną Gwiazdkę za zrównoważone praktyki.