Najnowszy numer SUKCESU już dostępny 🌞 Sukces po poznańsku to najpopularniejszy magazyn lifestylowy o Poznaniu 🌞  

Organizator:

Restaurant Week. Te poznańskie restauracje MUSISZ odwiedzić w jesiennej edycji!

22.10.2022 10:44:17

Podziel się

Po rekordowej edycji powróciło najpopularniejsze biletowane wydarzenie w Polsce - Restaurant Week! Festiwal właśnie wystartował pod hasłem #FoodLooksGood! Trzy pięknie podane dania i koktajl dostępne będą w festiwalowej cenie 69 zł (dodatkowy rabat 20 zł czeka na wszystkich Gości na końcu rezerwacji) w ponad 400 najlepszych restauracjach. Rezerwacje trwają wyłącznie na https://RestaurantWeek.pl/. Które poznańskie restauracje warto odwiedzić w tej edycji? Sprawdźcie!

Kolorowe wege gołąbki w Nadziei
Kolejna propozycja to raj dla wszystkich Wegan i Wegetarian! Mowa o restauracji Nadzieja, która mieści się przy ulicy Zwierzynieckiej 3. Danią bazują tu na produktach sezonowych od lokalnych dostawców tworząc unikalne propozycje. W ten fascynujący świat zaprasza Chef Kuchni, który specjalnie na Festiwal przygotował dwie wersje menu. Podczas Restaurant Weeka zjemy tu smaczne kompozycje, które potrafią przekonać nawet rasowych mięsożerców. Będą m.in. gołąbki z tempehem i ryżem w liściach ekologicznej botwiny podane na puree z pasternaku czy pierogi z roślinnym mięsem, kurkami i bio owsianą śmietaną. Wege Maniacy - koniecznie zapamiętajcie ten adres!

Boski kotlet wieprzowy z pomarańczami w Wiejskim Jadle
W sercu Poznania można pokusić się o rezerwację stolika w restauracji Wiejskie Jadło. Na festiwalowiczów do wyboru czekają dwa menu. Smakowite jedzenie znajdą dla siebie zarówno fani mięsa, jak i miłośnicy ryb. Kotlet wieprzowy w pomarańczach z grzybami i ragout z fenkułu czy risotto grzybowe w liściach kapusty będą serwowane do 13 listopada! Polecamy się jednak spieszyć - najlepsze stolki szybko znikają. A te w sobotę szczególnie!

Zjawiskowa dynia w korzennej paście curry w Mai Pen Raj by Gotuyam
Komu tęskno do Azji, niech koniecznie odwiedzi Mai Pen Raj by Gotuyam. W mieszczącej się w centrum Poznania, urokliwej Restauracji serwowane są dania bazujące na autentycznych, tajskich recepturach, przygotowane wyłącznie z oryginalnych produktów. Chef Kuchni specjalnie na Festiwal przygotował dwie propozycje menu. Wersja mięsna to pieróg z ciasta kolendrowego nadziany Pad Thai'em z wołowiną i jajkiem (przystawka), dynia i kurczak w korzennej paście curry z południa Tajlandii, gotowana w mleku kokosowym z pomidorkami koktajlowymi i orzechami nerkowca (danie główne) i maślane ciasto imbirowe z całymi gruszkami (deser). Więcej nie zdradzamy - rezerwujcie!

Kaczka z azjatyckim twistem w Do Środka
Zostając w klimacie Azji, polecamy kolejną tajską Restaurację - Do Środka. Znajduje się w samym centrum malowniczej Śródki z widokiem na słynny mural ,,którym zachwycił się cały świat” (National Geographic Polska, 07.03.2017 r.)! Podczas Festiwalu jako danie główne w wersji mięsnej zjemy tu kaczkę z kleikiem ryżowym, teryiaki, pak choi i kalarepą. Opcja wege to kalafior z pietruszką, wegańskim demi glace, grapefruitem, szalotką i shitake! Słodkim zwieńczeniem uczty w obu wersjach będzie tahini z morelą, karmelem i cytrusami. Nie czekaj, zarezerwuj stolik i wejdź do środka!

Śliczna Pizza w Pizzaioli
Halo, halo! Czy są tu fani pizzy? Jeśli tak, to koniecznie zajrzyjcie do mieszczącej się przy ulicy Woźnej 5 Pizzaioli! W menu nic innego jak pizza! Wersja mięsna to pizza gialla nudja z sosem z żółtych pomidorów, mozzarellą, pikantną kiełbaską, bazylią i oliwą. Wersja wege to pizza burrata basilico na pulpie pomidorowej, z całą burratą, sosem bazyliowym na bazie pesto, oregano, bazylią i oliwą. Na deser prawdziwie włoski przysmak, czyli tiramisu z wiórkami czekolady. Mamma mia!

Autorskie menu w okazyjnej cenie!
69 zł (dodatkowy rabat 20 zł czeka na wszystkich Gości na końcu rezerwacji) - tylko tyle festiwalowi Goście zapłacą za trzydaniowe, autorskie menu spoza karty składające się z przystawki, dania głównego i deseru. Dodatkowo w ramach zamówienia każdy pełnoletni Gość Festiwalu otrzyma w prezencie festiwalowy koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic Water lub Mocktail Kinley Yuzu. Premierowo w Warszawie dostępny będzie również bezalkoholowy mocktail Martini Vibrante. Co więcej - dzięki Klarna pierwszy raz można zapłacić za rezerwację po 30 dniach - dzięki temu Goście będą mogli odkryć więcej Restauracji podczas jednego Festiwalu. Menu jesiennej edycji zaskakuje! Będzie sezonowo i zdrowo, stąd sporo grzybów, jesiennych warzyw i owoców w wielu ciekawych odsłonach. Będzie też szeroki wybór owoców morza, ryb, a także najlepszej jakości mięs takich jak wołowina, jagnięcina, a nawet dziczyzna! Miłośnicy zielonego menu również znajdą coś dla siebie, bowiem tradycyjnie dostępne będą także dania wegetariańskie i wegańskie.

W dobie inflacji i rosnących cen jedzenia, Restaurant Week jest atrakcyjną propozycją dla tych, którzy chcą się cieszyć wyjściem do topowych Restauracji nie martwiąc się o koszta. Festiwal pozwala odkryć autorskie menu od najlepszych Chefów w okazyjnej cenie 69 zł (dodatkowy rabat 20 zł czeka na wszystkich Gości na końcu rezerwacji), a do tego uratować żywność przed wyrzuceniem. W jaki sposób? Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu przy dokonywaniu rezerwacji online, marnowanie żywności w Restauracjach ograniczone jest do minimum. A wszystko to w myśl filozofii #SzanujJedzenie.

Festiwal Restaurant Week odbędzie się w ponad 30 miastach w największych regionach: Warszawie, Łodzi, Lublinie, Rzeszowie, Krakowie, na Śląsku, we Wrocławiu, w Poznaniu, Trójmieście, Szczecinie, Białymstoku, na Warmii i Mazurach, a także w Radomiu i Częstochowie. Miejsca można już rezerwować na stronie Festiwalu https://restaurantweek.pl/. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w Restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut.

Rezerwacje: https://RestaurantWeek.pl/ oraz https://app.rclb.pl

Termin Festiwalu: 12 października – 13 listopada 2022

Kontakt: poznan@restaurantclub.pl